Hoe kan de betrokkenheid van leidinggevenden bij de veiligheidscultuur worden versterkt?

De bedrijven die we bezoeken hebben vaak eenzelfde soort constatering: de veiligheidsresultaten zijn wel verbeterd... maar toch is er sinds enige tijd een stagnatie. Als we dan vragen wat de oorzaak is, krijgen we vaak te horen dat het waarschijnlijk te maken heeft met het gebrek aan betrokkenheid van de leidinggevenden. Hoewel ze "officieel" allemaal 100% pro-veiligheid zouden moeten zijn, zien we in de praktijk dat ze zovéél prioriteiten hebben... en dat veiligheid dan op de tweede plaats komt.

De leidinggevende, de drijvende kracht achter de veiligheidscultuur?

Iedereen is het erover eens dat de HSE-manager alleen er niet in slaagt de veiligheidscultuur tot leven te brengen. Zijn rol is om de koers te bepalen, de toon te zetten en tools aan te reiken, maar dan moet hij wel kunnen vertrouwen op de hele managementlijn. Als er een veiligheidsregel wordt gecommuniceerd, maar de teamleider is niet in staat om deze in het team te handhaven, dan hebben we een probleem!

Is de regel niet goed en moet die worden herzien? Of is de regel wel goed maar moeten we op het niveau van de leidinggevenden handelen?

De leidinggevende, de drijvende kracht achter de veiligheidscultuur

Weten, Willen, Kunnen

Meestal "weten" leidinggevenden wel wat de veiligheidsregels zijn en wat ze moeten doen om er aan te voldoen. Maar ook moeten ze "kunnen" handelen om naleving te waarborgen. Te veel leidinggevenden “willen” echter niet de verantwoordelijkheid nemen om de veiligheidscultuur echt te veranderen en zijn bang voor de weerstand. Met die uitstraling kunnen ze de teamleden wel voortdurend herinneren aan de regels en het gewenste gedrag, maar zal het te weinig impact hebben. De uitdaging zit hem dus duidelijk in het motiveren van de leidinggevenden om dagelijks voorop te lopen in veiligheid en de weerstand moeten kunnen afwenden. Maar hoe dan?

 

Belangrijk maken

Het eerste wat we moeten doen als we leidinggevenden willen motiveren om zich echt met veiligheid bezig te gaan houden, is om vooral de waarde van veiligheid binnen het bedrijf te benadrukken. Elke werknemer, en dus ook elke leidinggevende, moet begrijpen dat veiligheid niet alleen een prioriteit is... maar veel meer dan dat: een WAARDE. Die nuance is essentieel! Natuurlijk, de prioriteiten veranderen voortdurend... en wat de ene dag een prioriteit was, is de volgende dag geen prioriteit meer. Terwijl een waarde per definitie veel stabieler is, en meer verankerd. Een waarde stuurt het gedrag binnen het bedrijf. Dus maak veiligheid belangrijk!

Zodra veiligheid een betekenisvolle waarde is voor de leidinggevenden, is de volgende stap om ze te trainen, want zoals we allemaal weten; doen we goed... wat we goed weten te doen.

motiveren om zich echt met veiligheid bezig te gaan houden

Opleiden

De hulpmiddelen die we adviseren op het gebied van veiligheidsmanagement voor leidinggevenden zijn leiderschapscapaciteiten en managementtechnieken. Tijdens onze "Safety Coaching" trainingen maken we vaak dezelfde constatering: Leidinggevenden denken dat ze de juiste technieken hebben om slecht gedrag aan te passen... maar in werkelijkheid doen ze het vaak op een ontoereikende manier met als resultaat: de aanpassing wordt niet geaccepteerd en het gedrag verandert niet. De aangesproken medewerker voelt zich aangevallen en is boos en de leidinggevende gefrustreerd. Dus stopt hij met het aanspreken naar aanleiding van slecht gedrag omdat hij zichzelf vertelt dat "het allemaal toch nutteloos is"...

Toch kan het beoefenen van een paar basistechnieken veel veranderen! Een leidinggevende die de juiste methode heeft voor het aanspreken van een teamlid en die met eigen ogen ziet dat het werkt, zal oneindig veel beter gemotiveerd zijn om de veiligheidscultuur in zijn team te versterken met als resultaat: een gemotiveerde medewerker èn leidinggevende!

Lees hier meer over onze "Safety Coaching" aanpak.

leiderschapscapaciteiten en managementtechnieken

De juiste middelen geven

Zodra veiligheid voor uw leidinggevenden belangrijk is geworden en zodra ze goed getraind zijn om effectief te handelen, kan één ding de zaak omdraaien en valt alles uit elkaar: als u vergeet ze uit te rusten met de juiste middelen of ondersteuning. Verwacht niet dat na één opleiding de drukke leidinggevenden spontaan de tijd gaat nemen om de juiste veiligheidsboodschappen te verspreiden en te promoten om de cultuur te versterken en het gedrag te veranderen. Nee, als u wilt dat dit op een zichtbare en verankerde manier gebeurt, is het noodzakelijk om uw leidinggevenden zodanig met de juiste middelen uit te rusten dat ze zich comfortabel genoeg voelen om veiligheid dagelijks onder de aandacht te brengen en betrokkenheid te tonen.

Talrijke kant-en-klare hulpmiddelen worden al meer dan 30 jaar ontwikkelt door Fullmark. Met elk jaar 12 nieuwe veiligheidsthema's om uw leidinggevenden te ondersteunen in het onder de aandacht brengen en bespreken van deze thema’s: posters, video's, spelletjes, (discussie)vragen, zoeken naar risico's, toolboxen, actie-afspraken, wedstrijden, uitdagingen, ...

posters, video's, spelletjes, (discussie)vragen, zoeken naar risico's, toolboxen, actie-afspraken, wedstrijden, uitdagingen

 

Zelfs nu bewezen is dat investeren in preventiemaatregelen rendabel is, laat de realiteit zien dat sommige ondersteuning vaak nog te beperkt zijn. Daarom: onderzoek het, bekijk de ondersteunende middelen van Fullmark en maak de juiste keuze!
Er zijn veel bedrijven die bijna hun hele veiligheidsbudget in materiaal steken... terwijl diezelfde bedrijven ons ook vertellen dat het merendeel van de ongelukken een gedragsoorzaak heeft! Huh? Waarom dan zoveel investering in materiaal? Denkt u ook niet je eigenlijk de oorzaak bij de bron moet aanpakken en dat investeren in gedragaanpassingen dus superefficiënt en superrendabel is?

Ontdek onze hulpmiddelen van onze nieuwe Campagne: "Gedeelde Waakzaamheid".

Ik vertel er u graag meer over. Neem voor meer informatie contact met mij op.

>Ik zou hier graag meer over weten

Terug naar lijst

Fullmark, 30 jaar ervaring

in veiligheid, preventie en welzijn op het werk