Erkenning en positieve feedback

Erkenning en positieve feedback

De valstrik van het gieterprincipe

Hoe goed ze ook bedoeld zijn, algemeen geformuleerde en willekeurig gegeven complimentjes komen vaak niet over. In het ergste geval kunnen ze de medewerkers zelfs demotiveren.

Het kan nooit kwaad een team, een afdeling of heel het bedrijf te feliciteren, maar als u een heel jaar lang geen enkele positieve opmerking hebt gemaakt, zal een compliment tijdens een jaarlijkse bijeenkomst in slechte aarde vallen. Het zal slechts een formaliteit lijken, de schijn op te houden.

Individueel feliciteren: hoe?

Hoe beter u uw personeel kent, hoe gemakkelijk u gepaste feedback kunt geven. Dat betekent:

De frequentie aanpassen

Respecteer het feit dat sommige medewerkers geen of weinig behoefte aan complimentjes hebben. Zij worden het best gefeliciteerd tijdens het jaarlijkse evaluatiegesprek, onder vier ogen. Ze zijn vooral gevoelig voor gegronde, objectieve gelukwensen met hun prestaties. Ze worden niet graag om de haverklap gefeliciteerd, in het bijzijn van anderen, voor prestaties die zij als een normaal onderdeel van hun werk beschouwen.

Andere mensen bloeien echt op wanneer hun baas hen regelmatig aandacht en positieve feedback geeft. Hier past u uw felicitaties aan door van officiële gelegenheden te profiteren en ook in de dagelijkse praktijk veel lof te geven – natuurlijk op voorwaarde dat hij verdiend is.

Beter specifiek en concreet dan algemeen en abstract

Wat medewerkers echt belangrijk vinden, is een baas die echt over hen en hun specifieke prestaties praat.

Vage, weinig zeggende zinnen zoals “Ik ben erg tevreden over je prestaties en je inzet, doe zo voort”, zijn natuurlijk prettig om te horen en ongetwijfeld goed bedoeld. Maar de ander kan er niet veel mee doen. Het compliment wordt algemeen en abstract geformuleerd en is niet specifiek tot de persoon gericht. Het is een holle formule die bij iedereen kan worden gebruikt. Als u wilt dat men uw woorden ernstig neemt en er echt blij mee is, mogen ze niet algemeen en vaag zijn.

Hoe beter u als baas de kwaliteit van het geleverde werk en de prestatie van elke medewerker kunt beoordelen, hoe gemakkelijker u gerichte, persoonlijke complimentjes kunt geven.

specifiek en concreet

Terug naar lijst

Fullmark, 30 jaar ervaring

in veiligheid, preventie en welzijn op het werk