Ergonomie: de juiste zithouding op kantoor
Brengt u op het werk veel tijd door achter een bureau?
De ervaring leert ons dat meer dan één op de twee personen geen juiste zithouding heeft op het werk…en bijgevolg zo goed als zeker ooit te kampen zal krijgen met MSA!
Langdurig werken aan een beeldscherm kan leiden tot visuele vermoeidheid, rugpijn en andere klachten ten gevolge van een verkeerde zithouding.
Met enkele heel eenvoudige tips vermijdt u nochtans tal van problemen. Bekijk de video en lees onze tips hieronder…
Stel uw bureaustoel in op basis van uw lengte en uw lichaamsbouw. De hoek tussen de romp en bovenbenen moet +/- 90 graden bedragen en een goede ondersteuning bieden ter hoogte van de dijen. De rugleuning moet de rug ondersteunen, voornamelijk ter hoogte van de lendenwervels.
Soms is een voetsteun noodzakelijk.
Pas de hoogte van uw werkblad aan: zorg ervoor dat u, eens u correct op uw bureaustoel zit, de armen op de tafel kunt laten rusten en een rechte rug heeft, zonder daarbij de schouders te moeten ophalen. Breng de armsteunen op gelijke hoogte met het werkblad.
Plaats het beeldscherm op armlengte. Kies indien mogelijk een in hoogte verstelbaar scherm zodat uw kijkhoek iets, maar niet te veel, naar beneden is gericht. De hoogte van het scherm mag de ooghoogte niet overschrijden.
Plaats de muis op gelijke hoogte en dicht naast het toetsenbord. Houd hierbij de elleboog zo verticaal mogelijk onder de schouders. Zo vermijdt u overbelasting van de schouder. Kies een muis die is aangepast aan de grootte van uw hand. Probeer in de loop van de dag uw muis zo vaak mogelijk los te laten. Repetitief werk kan pijn in de pols veroorzaken. De juiste grootte of vorm van de muis zorgt voor minder belasting van de pols.
Een documenthouder tussen het toetsenbord en het beeldscherm is bijzonder handig voor wie lange teksten moet typen.
Houd de rug mooi recht en zorg ervoor dat uw onderrug wordt ondersteund door de rugleuning van uw stoel. Vermijd te veel zonlicht, zowel voor als achter u (om weerkaatsing op het beeldscherm te voorkomen). Kies indien mogelijk een kwaliteitsscherm dat lichtweerkaatsing vermindert. Pas de helderheid van uw beeldscherm aan: niet te donker, noch te helder.
Zorg ervoor dat u voldoende beweegt! Doe minstens om het uur enkele lichaams- of stretchoefeningen. Raadpleeg altijd uw arts als de pijn aanhoudt. Met een analyse of aangepast advies kunnen tal van afwezigheden op het werk worden vermeden. Een ergonoom kan hierbij helpen. Neem contact op met Fullmark en ontdek onze exclusieve “ergo-coaching”-oplossing